Powercrumbs bij honderd meest innovatieve bedrijven

RENKUM - De Arnhemse start-up Powercrumbs staat in de innovatie top  100 van de Kamer van Koophandel. Het bedrijf gebruikt biogas van de  waterzuivering in Renkum om materieel op bouwplaatsen duurzamer te laten  draaien. Ze werden 99e van de honderd, maar dat mag de pret niet  drukken.


“Je merkt dat het aandacht genereert”, zegt oprichter  Jan Willem Eising. “Niet alleen bouwbedrijven, maar ook  waterzuiveringen en andere toeleveranciers zoeken contact met ons.”  Eising richtte Powercrumbs samen met Pieter Mans en Jelmer Kalff op omdat  ze geloven in duurzame energie voor bouwplaatsen. Om die te maken wordt  gas uit slib van de rioolwaterzuivering gehaald, dat wordt via een  generator omgezet in stroom om bijvoorbeeld een graafmachine of shovel  te laten draaien.

Bij het Waterschap Vallei en Veluwe, dat de  rioolwaterzuivering in Renkum beheert, stonden ze niet meteen te  springen toen het duo hun plannen uit de doeken deed. “We moesten wel  even nadenken of dat zou werken, het afvangen van biogas en wat het zou  betekenen voor onze installatie”, zegt Wim van Vilsteren die zich bezig  houdt met het duurzaamheidsprogramma binnen het Waterschap. “Maar  uiteindelijk hebben we het vol omarmd en zijn we er ontzettend blij mee  dat we dit gerealiseerd hebben.”


Zo min mogelijk affakkelen


Het  Waterschap gebruikt biogas uit rioolslib zelf, maar heeft lang niet  alles nodig. Wat niet gebruikt wordt, gaat door een affakkelpijp de  lucht in. “Dat is zonde, want het is een kostbaar goedje dat je nuttig  kunt gebruiken”, zegt Van Vilsteren. “Dat is ook het gave van het idee  van Powercrumbs, ze vangen het gas dat teveel is op en doen het in  gasflessen.”


Nu het gas opgevangen wordt, gaat er minder de lucht in. Helemaal  zonder affakkelen kan de rioolwaterzuivering nog niet. “Af en toe hebben  we die fakkel nog nodig”, zegt Van Vilsteren. Dat zal wel steeds minder  worden, want binnenkort kan de fakkel weer wat vaker uit blijven. “Er  worden nu een paar containers voor ons in orde gemaakt, zodat we nog  meer gas op kunnen vangen”, legt Eising uit.


Festivals en noodstroom


Behalve  voor bouwplaatsen, kan het opgevangen biogas ook op andere plekken  gebruikt worden. “Dan kun je denken aan plekken waar geen of nauwelijks  een vaste netstroomaansluiting is, bijvoorbeeld bij festivals, als  warmtevoorziening of voor datacentrums”, schetst Eising.

Twee jaar  geleden startten Eising, Mans en Kalff met Powercrumbs, sinds ruim een  half jaar is het systeem operationeel. Het bedrijf zit nog in de  pilotfase, maar de oprichter is al tevreden over de behaalde resultaten.  “Het gaat eigenlijk heel goed. We draaien op de eerste bouwplaats en  het blijkt een hele betrouwbare energiebron voor het bouwbedrijf en ook  het systeem op de waterzuivering draait goed.” Voorzichtig wordt er dan  ook al aan uitbreiden gedacht. “We voeren gesprekken met twee andere  bouwbedrijven en andere rioolwaterzuiveringen die geïnteresseerd zijn.”


Lees het artikel op RTV Connect

Meer Nieuws

Meer weten?

Wij horen het graag!