Duurzaam biogas rioolwaterzuivering Zaandam-Oost helpt bouwprojecten verduurzamen

Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier (HHNK) en scale-up Powercrumbs verzamelen vanaf deze succesvol zomer reststromen biogas op de rioolwaterzuivering in Zaandam-Oost en zetten dit in als duurzame energiebron voor de eerste bouwprojecten in de omgeving.

Rioolwaterzuivering  Zaandam-Oost

De energiefabriek van HHNK op de rioolwaterzuivering in Zaandam-Oost produceert duurzaam biogas uit rioolslib. Sinds vorig jaar blijkt de installatie veel beter te werken en meer biogas te produceren dan vooraf ingeschat. Dit dreigde afgefakkeld te moeten worden. Daarom is HHNK de samenwerking aangegaan met Powercrumbs. Powercrumbs verzamelt resten biogas en zorgt ervoor dat deze gebruikt kunnen worden op locaties waar een grote vraag is naar duurzame energie, zoals bouwplaatsen in de directe omgeving.

 

Powercrumbs vulstation

De afgelopen zomer is er een aparte aansluiting gemaakt vanaf de energie fabriek naar het nieuwe biogas vulstation van Powercrumbs, een speciaal hiervoor ontwikkelde installatie. Dit is de tweede locatie waar biogas op deze manier opvangen wordt, naast de eerste pilot locatie in het Gelderse Renkum. Pieter Mans, oprichter van Powercrumbs: “We zijn heel blij met deze volgende stap, we helpen HHNK om de energiefabriek maximaal te benutten en we kunnen nu ook bouwbedrijven in deze regio helpen te verduurzamen. Daarmee werken wij hard aan ons missie om alle restjes duurzame energie de juiste bestemming te geven, want alle beetjes helpen!’

 

Biogas voor bouwprojecten

Om het biogas nuttig in te zetten heeft Powercrumbs een unieke aanpak om biogas te verzamelen, op te slaan en te gebruiken op bouwplaatsen in de directe omgeving. De bouwsector is blij met deze schone, duurzame energiebron, omdat dit ervoor zorgt dat er gewerkt kan worden binnen de strenge emissienormen voor bijvoorbeeld stikstof, en onafhankelijk van het overvolle elektriciteitsnetwerk.De oplossing voorkomt dus niet alleen dat er biogas gefakkeld wordt op de zuivering, maar draagt ook nog eens bij aan de regionale energietransitie. Eris inmiddels 15.000m3 biogas ingezet vanuit Zaandam. Dit wordt ingezet vooronder andere het plaatsen van damwanden en het opladen van groot elektrisch materieel. Het volume gaat aankomende periode verder toenemen zodat in totaal zeker 10 tot 15 bouwplaatsen tegelijk beleverd worden vanuit rioolwaterzuivering Zaandam-Oost.

Meer Nieuws

Meer weten?

Wij horen het graag!