Wij gebruiken cookies om u de beste ervaring te geven op onze website. Als u deze site blijft gebruiken, gaan wij ervan uit dat u er tevreden mee bent.
Ok

Powercrumbs en partners halen 1,3 miljoen op voor eerste grote net-onafhankelijke laadplein voor e-trucks in Europa

Projectpartners Green Caravan, Powercrumbs, Hedgehog Applications en A2 Truck Parking hebben met het project “Elke E-truck Verdient een Lading” een subsidie ontvangen van 1,3 miljoen euro als cofinanciering voor de realisatie van Europa’s allereerste grote fossielvrije en net-onafhankelijke laadplein voor e-trucks.

Maastricht, 18 juni 2024 - Openbare laadfaciliteiten voor trucks en busjes zijn zeer schaars in Nederland en de EU, terwijl het vrachtverkeer wel al overstapt op elektrisch vervoer. Dit jaar zijn er naar verwachting meer dan 1.000 e-trucks op de weg en dit aantal zal snel groeien naar 16.000 in 2027. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar meer laadpleinen met een grotere laadcapaciteit stijgt, terwijl het stroomnet die extra vraag niet aankan. We gaan netcongestie tegen met behulp van biogas!

Intelligent laadsysteem van lokale bronnen

Met dit eerste grote fossielvrije laadplein bieden Green Caravan en A2 Truck Parking zes laadstations en ongeveer honderd parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Powercrumbs ontwikkelt een regionaal vulstation met bijbehorende distributieketen voor biogas in de provincie Limburg. Hedgehog Applications is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het laad- en batterijsysteem. Samen ontwikkelen de consortiumpartners een intelligent laadplein dat in staat is te sturen op beschikbaarheid van lokale duurzame energiebronnen en minimale CO2-emissies zonder gebruik te maken van fossiele energie.

Pieter Mans (CEO Powercrumbs): “In Nederland heeft niet iedereen meer zomaar toegang tot voldoende duurzame energie door krapte op het net. Biogas is een lokale duurzame energiebron die perfect past in de mix voor netonafhankelijk laden op plekken waar geen netaansluiting is. Powercrumbs is trots om mee te kunnen doen in dit project door een lokale distributieketen op te zetten voor biogas uit Limburg!”.

Huidige laadsituatie is problematisch

Voor al het elektrisch vrachtverkeer is een uitgebreid snellaadnetwerk nodig, maar de uitrol ervan staat nog in de kinderschoenen en is dus problematisch. Door netcongestie duurt de aanvraag voor een zware netaansluiting, die nodig is voor het laden van e-trucks, al snel meerdere jaren. Hierdoor blijft de laadinfrastructuur voor e-trucks en e-busjes achter op de snelheid waarmee de elektrische wagens op de weg komen. De gevolgen zijn groot voor de klimaatdoelstellingen van Nederland en de rest van Europa, omdat veel bedrijven daarom vertraging oplopen met de elektrificatie van hun wagenpark.

Powercrumbs test grotere volumes met biogas uit Limburg

Ons doel in dit project is het testen van grotere volumes biogas. Daarvoor zoeken we de samenwerking op met biogasproducenten in Limburg en zijn we de ontwikkeling van een groter biogasopslagsysteem gestart. Dit nieuwe opslagsysteem stelt ons in staat om voldoende biogas op te slaan en te distribueren naar de laadstations, waardoor we een betrouwbare en continue energievoorziening kunnen garanderen. Door deze tests kunnen we de efficiëntie en effectiviteit van biogas als duurzame energiebron voor grootschalige laadinfrastructuren aantonen en verder optimaliseren.

Ook Powercrumbs nodig?

Wij horen het graag!

Meer Nieuws